Sciezka tremolo / sch / Artykuly / Gitarzysci / John Petrucci - rys postaci [doc]

Widok ikon Widok miniatur Do artykulu

Kategoria /Artykuly/Gitarzysci

← Joe Satriani - zarys postaci [doc] | LedZeppelin - HowTheWestWasWon [doc] →

John Petrucci - rys postaci [doc]

Narodziny

Urodził się 12 lipca 1967 roku, na Long Island Jego rodzice nie grali na żadnym instrumencie, jednak rodzinę można było uznać za muzykalną, gdyż jego starsza siostra grała na pianinie i organach, brat grał na basie a młodsza siostra na klarnecie. Starsza siostra próbowała muzycznie zainspirować młodego Johna, jednak głównymi inspirantami stały się dzieciaki z sąsiedztwa, które larmowały na gitarach.

Pierwsze próby

Pierwsze próby gry na gitarze John odbył w wieku 12 lat. Z dnia na dzień stawał się coraz lepszy uczył się wszelkich sztuczek gitarowych jakie mógł obejżeć czy usłyszeć, tremolo, taping, legato, uzywał praktycznie wszystkiego. Obecnie ma stałą rubrykę w Guitar World Magazine, także była wydana książka z jego transkrypcjami do "Images and Words" "Awake" "Scenes From a Memory" i niedawno pojawiła się transkrypcja do "Six Degrees Of Inner Turbulence" . Artyści którymi John jest zainspirowany to Steve Morse, Steve Vai, Al DiMeola, Alex Lifeson, Steve Howe, Alan Holdsworth, oraz Steve Ray Vaughan no i oczywiście Jimmym Page'm.

W 1985 wraz z Johnem Myungiem i Mikiem Portnoyem oraz innymi muzykami z innych kapel zbudowali Majesty, przemianowane później na Dream Theatre.

Gra głównie na MusicManach 6,7-strunowych.

Dyskografia

z Dream Theater

(1989) When Dream and Day Unite
(1992) Images and Words
(1994) Awake
(1995) A Change of Seasons
(1997) Falling into Infinity
(1999) Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory
(2002) Six Degrees of Inner Turbulence
(2003) Train of Thought
(2005) Octavarium
(2007) Systematic Chaos
(2009) Black Clouds & Silver Linings
(2011) A Dramatic Turn of Events

z Liquid Tension Experiment

(1998) Liquid Tension Experiment
(1999) Liquid Tension Experiment 2

Jon Finn Group

(1998) Wicked Explorers Club
(1998) Age of Impact Jordan Rudess
(2001) Feeding the Wheel John Petrucci
(2000) An Evening with John Petrucci and Jordan Rudess
(2005) Suspended Animation[2] Joe Satriani, Steve Vai, John Petrucci
(2005) G3: Live in Tokyo

Kompilacje

(1989) Various Artists – Guitar Battle
(1996) Various Artists – Working Man
(1997) Various Artists – A Tribute to Queen – Dragon Attack

Wideografia

Dream Theater

(1993) Images and Words: Live in Tokyo (Video / VHS, ATCO Records)
(1998) 5 Years in a LIVEtime (Video / VHS, Eastwest Records)
(2001) Metropolis 2000: Scenes from New York (DVD, Elektra)
(2004) Image and Words: Live in Tokyo/5 Years in a LIVEtime (DVD, Elektra Records)
(2004) Live at Budokan DVD (DVD, Sony/Elektra)
(2006) Score (DVD)
(2008) Chaos in Motion 2007–2008 (DVD)

John Petrucci

Rock Discipline (1995, VHS; 2002, DVD)

Pozostałe

(2005) Joe Satriani, Steve Vai, John Petrucci – G3: Live in Tokyo (DVD)
Facebook Twitter Email More..




kod: heavy3

Komentarze i pytania

1 komentarzy dla tego widoku

Petrucci - www.tremolo.pl - elektronika i schematy- - fachowiec gitarowy - Gitarzysci - John Petrucci - rys postaci


stary artykuł o gitarzyście. Naprawdę powinien znikąć. Polecam Wikipedie
2017-06-03 13:11:51, b332692b #3068
Gitara | Wzmacniacz |Przedwzmacniacz | Gitara basowa | Pickup | Lutnik | Głosniki